Verschillende soorten parket en legvormen (www.parketsoorten.com) (www.parketlegvormen.nl)
U zult niet de eerste zijn die het gebeurd: een bezoekje aan de winkel zorgt voor meer vraagtekens dan antwoorden. Hoeveel soorten vloerbedekkingen zijn er wel niet en wat is het verschil tussen bijvoorbeeld laminaat en parket?
Eerste probleem opgelost, u heeft gekozen voor een parketvloer. Gefeliciteerd met uw keuze, parketvloeren worden door veel mensen onafhankelijk gewaardeerd als vloerbedekking van zeer hoge kwaliteit.
Nu rijst de vraag welke parketvloer u wenst, er blijft geen enkel gebrek aan keuze voor materialen en legvormen. Op deze pagina zullen we u de verschillende soorten parket voorstellen zodat u daadwerkelijk een keuze kunt maken waar u geen spijt van krijgt: een parketvloer die bij u en uw situatie past.

1 Massief parket
Massief parket is de duurste parketvorm die er is, maar ook een vloerbedekking van hoge kwaliteit vanwege zijn lange levensduur. Massieve planken waarbij verschillende maten en patronen mogelijk zijn worden op een ondervloer gelijmd of gespijkerd.
•    Plankenvloer: Hier spreekt men van een massief houten vloer. Zoals de naam al zegt bestaat deze vloer uit planken die voorzien zijn van tand en groef. Deze planken zijn vaak omstreeks 20 mm dik. Je kunt een plankenvloer liggen met planken diverse afmetingen en patronen.
•    Strokenparket: Deze vloer wordt verlijm op een ondervloer (bijvoorbeeld mozaïekparket) en bestaat minder brede planken die ook korter zijn dan bijvoorbeeld een plankenvloer.
•    Mozaïekparket: Deze vloerbedekking bestaat uit korte houten lamellen die ongeveer 6 tot 10 millimeter dik zijn en verlijmd worden op een ondervloer. Gelegd wordt een mozaïekparket in verschillende patronen of legvormen zoals visgraat, dambord, Engels of vlechtmotief.
•    Kopsparket: Kops houten vloeren worden gekozen vanwege duurzaamheid en kracht. Door de zaagwijze (hoge weerstand tegen druk) wordt het gezien als de sterkste parketvloer. Kopshout werkt geluidsisolerend en kan in grote ruimtes bijdragen aan een goede akoestiek.

2 Samengesteld parket
Samengesteld parket, ook combiparket of half massief parket genaamd, is opgebouwd uit een krimpvrije multilagen-basis met een massief eiken toplaag (2.5 tot 6 mm). Doordat de lagen kruislings aangebracht zijn wordt een uiterst stabiele parketvloer gecreëerd die bovendien zeer duurzaam is. Een vloerbedekking uit samengesteld parket werkt nauwelijks. Hierdoor is deze parketvloer zeer geschikt om zwevend te leggen, hetgeen zeer bepalend is als combinatie met een aanwezige vloerverwarming. Een samengestelde parketvloer is vaak goedkoper dan een massieve parketvloer.

3 Tapis / Bourgougne houten vloer
Een Tapis/Bourgogne vloer wordt opgebouwd door het aanbrengen van een ondervloer waarop dunne houten planken gelijmd en geniet worden. Deze dunne planken zijn niet voorzien van een mes-groef verbinding.